This article is only available in Dutch 🇳🇱
Onlangs kwamen onze designers een halve middag samen voor een Design Lab. Deze sessie heeft elke maand een andere organisator en een ander thema. Zo is er bijvoorbeeld ruimte om te freestylen op een zelfbedachte opdracht, samen te werken aan uitdagingen binnen projecten of nieuwe Figma-features te bespreken. Ook het uitproberen van nieuwe tooling is een optie. Vanwege de enorme opmars van én interesse voor Artificial Intelligence binnen het designvak, sloten Creatief Strateeg Matthijs Klaver en Team Lead Design Thessa Hulsman voor Move een Midjourney-abonnement af. Samen organiseerden ze een Design Lab dat compleet in het teken stond van deze tool.
En toen was daar… Midjourney
In juli 2022 bracht AI-bedrijf Midjourney het gelijknamige designprogramma op de markt. De tool is een typisch voorbeeld van een foundation model, een dieplerend algoritme dat is getraind op gigantische datasets afkomstig van het publieke internet. Op basis van talige omschrijvingen of prompts genereert het model unieke beelden van supergoede kwaliteit. Midjourney is niet het enige programma dat dit kan, maar binnen ons vakgebied zonder twijfel het meest interessante. De tool is namelijk nóg beter getraind op digitale kunst dan programma’s als DALL-E (van de makers van ChatGPT) of Stable Diffusion. Wat ons betreft levert Midjourney de gouden standaard als het gaat om tekst-naar-beeldgeneratie. En we zijn niet de enige met die visie. Wereldwijd zetten mensen de tool in om unieke illustraties, app-iconen en stockfoto’s te genereren. Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden, want de raakvlakken met en de toepassingen op designwerk zijn eindeloos.
Wat kan AI ons als appdesigners brengen?
Thessa: ‘Met het Design Lab XL wilden we samen achterhalen en ervaren wat AI ons als appdesigners op dit moment kan brengen. Daarom besteedden we eerst aandacht aan de techniek achter het programma en het schrijven van goede prompts. Voor wie nóg meer AI aan de opdracht wilde toevoegen, betrokken we in de introductie ook Adobe’s AI-tool Firefly voor beeldbewerking en ChatGPT voor het schrijven van goede prompts. Daarna gingen de designers zelf aan de slag met een vrije opdracht. Tijdens de inventarisatie aan het eind van de middag kwam van alles voorbij. Van app icons, appdesigns, illustraties en game interfaces tot stockfotografie en naadloos uitgevoerde fantasy cross-overs, zoals Harry Potter of the Carribean en ballonsneakers.'
Voor- en nadelen
Matthijs: ‘Het eerste voordeel van AI-integratie in het designproces is tijdsbesparing. Door Midjourney bijvoorbeeld tijdens brainstorms in te zetten, kom je als designer supersnel op nieuwe, frisse en vaak verrassende ideeën. In het designproces zelf zorgt de tool voor tijdswinst op aspecten zoals 3D-illustratie, die we inzetten om apps rijk te decoreren. Een ander voordeel is dat het programma unieke totaalbeelden genereert, doordat het toegang heeft tot een supergrote beeldbank. Hij combineert naadloos alle beelden die je kunt verzinnen, in welke stijl je ook maar wilt. Zo zet je als designer in no time je creativiteit in de hoogste versnelling.
Een nadeel van Midjourney is dat de tool niet denkt als een UX / UI Designer, maar als totaalbeeldmaker. Daardoor is de output eigenlijk alleen geschikt als visuele inspiratie. Het geeft je een startpunt. En om op dat startpunt te komen, moet je goede prompts kunnen schrijven en naast alle mogelijkheden ook de beperkingen van de tool kennen. Kortom: voor een kwalitatief design blijven persoonlijke, menselijke referentiekaders en ervaringen onmisbaar. Maar dat wij deze tool blijven benutten, is één ding dat zeker is!’
Meld je aan
Laat hieronder je gegevens achter en ontvang als eerste het Nederlandse Mobile App Trends Report in je inbox.